Де вчитись: 10 українських проектів культурної освіти

навчальний проект

Результатом може бути плакат, тематичний журнал, фотоальбом, комікс, фільм, анімація, презентація в PowerPoint тощо. Найближчим часом з’являться також курси з фінансів, маркетингу, комунікацій, фандрейзингу та проектного менеджменту для культурних проектів. Зараз у «Культурного Проекту» близько 40 курсів, зокрема програми з історії мистецтв, філософії, музики, літератури, архітектури, моди та кіно.

навчальний проект

Маєте запитання?

Для початкової школи прийнятим є розуміння навчального проекту як навчально пізнавального завдання для учнів, спрямованого на розв’язання проблеми, пов’язаної зі створенням суб’єктивно чи об’єктивно цінного освітнього продукту. Сьогодні метод проектів вважається одним із перспективних видів навчання, тому що він створює умови для творчої самореалізації учнів, підвищує мотивацію для отримання знань, сприяє розвитку їхніх інтелектуальних здібностей. Учні набувають досвіду вирішення реальних проблем з огляду на майбутнє самостійне життя, які проектують у навчанні.

Централізований хаб для навчання та викладання

Значна частина зусиль при роботі з проектом спрямована саме на забезпечення того, щоби проект був завершений у визначений час. Проект як система діяльності існує рівно стільки часу, скільки потрібно для одержання кінцевого результату. Механізм формування активності учнів полягає в потребі в діяльності, інтерес до творчості, формуванні орієнтації на створення нового продукту і наявності соціальних установок на його реалізацію, а також досягнення поставлених цілей.

  • Головним напрямком діяльності стала організація освітніх і культурологічних заходів.
  • Тому згодом може виникнути небезпека того, що учень захоче розкриватись тільки у групах з мінімальною кількістю учасників.
  • За цими словами учню буде значно легше шукати необхідну інформацію в Інтернеті чи в інших джерелах.
  • Ця основа сприяє формуванню вільної творчої особистості.
  • Аня Хурінайнен-Косунен, магістр освіти, викладачка Гельсинського університету, учителька початкових класів розповідає, що проект “Космос” тривав 5-6 тижнів і об’єднав “Я досліджую світ”, “Трудове навчання”, “Малювання” і “Музику”.

Проектне навчання: коротко про головне

До них належить частково – пошуковий метод, дослідницький, навчальний експеримент, аналіз нової інформації, порівняння фактів, навчальне моделювання та конструювання, комбінування способів розв’язання проблеми, ділова гра, взаємо навчання тощо. Для розв’язання проблеми підвищення якості освіти слід робити все необхідне з метою активізації пізнавальної діяльності школярів. При  цьому важливим є уміння зацікавити здобувачів освіти навчальним предметом, перетворити їх із пасивних спостерігачів на активних учасників занять.

Проектна діяльність у школі

Після спільного обговорення і визначення інтересів учителька сформувала групи з 3-4 учнів, які працювали у школі і продовжували роботу вдома. Пані Аня вирішила продовжити цей проект уже зі своїми третьокласниками. Наступні дні у школі вони малювали інтелект-карти за попередніми знаннями – що ми вже знаємо про навчальний проект ліси і болота. Розглядаючи зроблені напередодні в парку світлини, школярі визначали, що б вони хотіли дізнатися нового, а отже – формулювали запитання та проводили дослідження. Запитання записували на електронній платформі Flinga, які згодом класифікували. Спочатку вчителька зібрала всі ілюстровані книги та журнали про космос, які були в неї удома і в шкільній бібліотеці.

«Ідея створити курси для дорослих виникла https://wizardsdev.com/ 2008-го року після невдалих спроб знайти подібний формат у Києві. Пропозиція щодо, наприклад, історії мистецтва на той час виглядала як очне або заочне навчання в університеті чи відвідування музейних лекторіїв. У 2009-му з’явилась освітня організація «Культурний Проект», що поставила за мету проведення вичерпних та комфортних курсів-лекторіїв на мистецькі теми. Завданням проекту є формування та освіта українського глядача/слухача/читача та якісний інформаційний супровід його культурного дозвілля.

навчальний проект

навчальний проект

Всі п’ять учнівські проекти достатньо відкриті (не мають точного, одного правильного вирішення), що дає змогу співпрацювати всім школярам. Це один із розділів програми «Культура і Креативність», створеного для представників культурних і креативних індустрій — підприємців, активістів, менеджерів культурних проектів. «Програма ЄС і Східного партнерства «Культура і Креативність» спрямована на підтримку культурних і креативних індустрій в Україні та інших 5 країнах регіону. Коли ми оголосили про набір на програму навчання культурних менеджерів, ми отримали втричі більше заявок, ніж могли прийняти.

  • Найбільш сильних учнів не слід прикріплювати до «слабеньких», їм потрібний партнер рівної сили.
  • Відповідно до предметно-змістової спрямованості виділяються монопроекти та міжпредметні проекти.
  • Проєктну діяльність використовують в школах все частіше і частіше, але до сих пір відсутні уявлення про те, якою вона повинна бути.
  • Так, все більше вчителів у школах України цікавляться і використовують проектну діяльність учнів.

А якщо ширше, то й об’єднання інтелектуальних спільнот у містах, Україні загалом та українських спільнот у глобальному контексті». У вчителів може виникнути реакція, що це вони вже знають і застосовували у своїй практичній діяльності. За таким методом працювати цікаво як учителю, так і учню.